Het nieuwe bestemmingsplan Vinkeveense Plassen.
De gemeente De Ronde Venen werkt aan een nieuw bestemmingsplan. Stichting De Kleine Natuur maakt zich zorgen over het behoud van de natuur in de plannen zoals ze nu bekend zijn. Hieronder leest u wat De Kleine Natuur vindt dat er nodig is om de waarde van de natuur in dit gebied te behouden.

Hoe gaat het met de natuur op de plas?
De autoriteiten hebben decennialang illegale bouwers hun gang laten gaan en een oog toegeknepen als er blokhutten werden gebouwd. Talloze handhavingsverzoeken van omwonenden zijn genegeerd. Volgens de gemeente zelf zijn ruim 1500 van de 2000 huidige blokhutten op de legakkers illegaal gebouwd. Sommige eigenaren onderhouden hun blokhutten en akkers goed maar veel akkers liggen er zieltogend en verlaten bij.
Bij warm weer is het meestal erg druk op de plassen en wordt er vaak veel te snel én gevaarlijk gevaren door boten en door waterscooters. Er is overlast door harde muziek en er wordt elke week, weekenden en doordeweeks, op veel plekken vuurwerk afgestoken. Dit alles leidt tot een onevenwichtige balans tussen recreatief gebruik en natuur. Er zijn plassen-recreanten die het met de regels en de afspraken niet nauw nemen en veel illegale activiteiten uitvoeren. Handhaven kost geld, blijkt lastig te zijn voor de gemeente en laat nu veel te wensen over.
Plannen van het gemeentebestuur
In plaats van handhaven, wil het gemeentebestuur de illegale bouwers en speculanten tegemoetkomen met het voorgenomen bestemmingsplan voor het Plassengebied. Het gemeentebestuur wil de illegale blokhutten legaliseren en op vele legakkers toestemming gaan geven om te bouwen. De gemeente kiest zo voor de weg van de minste weerstand, en kiest ervoor de verloedering langzaam maar zeker voort te laten gaan. Er komt een gemeentelijk plan dat niet steunt op een visie waarin plaats is voor de natuur en dat niet wordt onderbouwd door rapporten. Zelfs de verplichte Natuurcompensatie probeert de gemeente in omvang te verkleinen en buiten de Plas te laten uitvoeren. Dit plan maakt dus willens en wetens ‘de echte stukjes natuur’ kapot om elders voor miljoenen ‘nieuwe stukjes natuur proberen te maken’.
Hoe staat de natuur ervoor in de plannen?
Niet best. In het Bestemmingsplan Plassengebied is het streven vooral naar intensivering van recreatie; meer en groter.
- Speculanten hebben legakkers gekocht met de bedoeling om er allemaal kleine perceeltjes van te maken en die voor veel geld door te verkopen. De speculanten komen vaak van ver buiten de gemeente en hebben geen enkel natuur-gevoel bij de plassen.
- In het huidige concept voor het bestemmingsplan zal overal bebouwing en verblijfsrecreatie worden toegestaan.
- Het conceptbestemmingsplan kent qua bebouwing maar 2 smaken; 10% bebouwen of 12% bebouwen. Dat is een enorme achteruitgang ten opzichte van de oude situatie, waarin op een groot deel van het plassengebied helemaal geen bebouwing was toegestaan. En waar het wel is toegestaan mocht een veel kleiner oppervlak beslaan.
- In alle voorgaande concepten was in ieder geval een zone waarin géén bebouwing zou worden toegestaan. Sinds juni 2020 is een dergelijke zone geheel geschrapt. In alle adviestukken is sprake van natuurzones. Die krijgen nu vorm door bebouwing toe te staan, die een lagere nokhoogte kent dan in andere zones. Daar schiet onze natuur niets mee op.
- Het gehele Vinkeveense Plassengebied is NNN-gebied (NatuurNetwerk Nederland): dat betekent dat het toestaan van bebouwing tot gevolg heeft dat daar natuurcompensatie tegenover moet staan. De financiering en de omvang van deze natuurcompensatie vormen een serieus probleem voor de gemeente voor de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. In plaats van de (her-)introductie van zones zonder bebouwing en/of met minder bebouwing, wordt in de informatienota van 30 juni 2020 aangekondigd dat de omvang van de natuurcompensatie opnieuw aan de orde gesteld wordt om te bezien of deze naar beneden kan worden bijgesteld.
- Een deel van de belanghebbenden die opkomen voor de natuur worden bij de totstandkoming van het bestemmingsplan volledig genegeerd. De Kleine Natuur wordt niet uitgenodigd en gehoord als stakeholder in dit proces en zelfs Natuur- en Milieuvereniging De Groene Venen die wel stakeholder is, wordt in het gehele proces wel eens ‘vergeten’.
De Kleine Natuur is het volstrekt oneens met het voorgenomen beleid van Gemeente De Ronde Venen en wil haar stem om de unieke natuur in dit gebied te beschermen duidelijk laten horen. Hieronder leest u wat onze doelen zijn voor het plassengebied.
Bent u het met ons eens? Teken dan de steunbetuiging aan De Kleine Natuur.
Wat zijn onze doelen voor het Plassengebied?
Wij streven naar een natuurgebied, met nevenfunctie recreatie. Zoals het al jaren in het huidige bestemmingsplan is vastgelegd. Dat betekent op in ieder geval delen van de plas ingetogen menselijke aanwezigheid. De impact van onze eigen dagelijkse aanwezigheid kleiner maken in plaats van groter. Een grotere biodiversiteit. En meer verschil in de verschillende zones voor meer natuurbehoud en ontwikkelingskansen voor die schaarse stukjes natuur op de plassen.
Wilt u weten wat de natuur nodig heeft in het nieuwe bestemmingsplan? Lees het hieronder.
Wat is er nodig voor de natuur?
Wij willen dat de Vinkeveense Plassen ook in de toekomst met haar kostbare en kwetsbare natuur intact wordt gehouden. Wij willen dat natuurliefhebbers kunnen blijven genieten van de oorspronkelijke flora en fauna op de plassen. Het is onbestaanbaar dat natuurliefhebbers alleen nog maar kunnen rondvaren in een vakantiepark waar alleen maar rijen blokhutten en verrommeling is te zien. Recreatie moet worden aangepast op de natuurwaarde van het NNN-gebied en niet andersom. Zorg dat recreatie en natuur in goede balans met elkaar blijven:
- Wijs de 3 ‘Zones III’ voor natuur aan in het bestemmingsplan:
- de nadruk ligt op instandhouding en ontwikkeling van natuur en op het behoud en op het herstel en de ontwikkeling van de landschappelijke- en cultuurhistorische waarden
- ondergeschikt is extensief medegebruik voor recreatie
- geen bebouwing in deze 3 ‘Zones III’ (Botshol, Vinkenrust en Geuzensloot)
- Wijs de aangrenzende zones II en zandeilanden aan voor dagrecreatie
- nadruk op rust, dagrecreatie bij/in natuurlijke omgeving
- Wijs de zones I en overige zandeilanden voor dag- en verblijfsrecreatie.
- Zorg voor een algeheel verbod op lozen van vuilwater op de plas, snelvaren, vuurwerk, harde muziek, lawaai sporten
- Garandeer regulier toezicht en handhaving.
Dit past veel beter bij een NNN-gebied dat grenst aan een Natura 2000 gebied en bij een gemeente die zegt de Vinkeveense plassen duurzaam in stand te willen houden ook als waardevol natuur- en watergebied.